[...] uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), spowolnienia replikacji itd. Podsumowanie Według Rafaela de Cabo, szefa Oddziału Gerontologii [...]
[...] aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich jak tryptofan, tyrozyna, cholina, biotyna. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 ananas - zawiera tryptofan, trochę serotoniny i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] HPA. Wyniki te nie wynikają ze spożywania alkoholu w ciągu dnia, co sugeruje chroniczne zmiany funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza w grupach pijących dużo alkoholu (> 168 g tygodniowo). Pośrednio wyniki tego badania tłumaczą negatywny wpływ alkoholu na glikemię, mięśnie i „spalanie” tłuszczu. Może być to po prostu [...]
[...] w białko i witaminę B-12, a także jest dobrym źródłem żelaza, więc łatwo sprawdzić, jak włączenie mięsa do diety mogło pomóc naszym przodkom w przetrwaniu. Dziś jednak dużo łatwiej jest pozyskać białko – na przykład w strączkach. Witaminę B-12 można znaleźć odpowiednio w serze, jajkach, mleku i sztucznie wzbogacanych produktach, a żelazo [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] i zwykle są to trzy lub cztery posiłki. „Dieta zdecydowanie się zmieniła. Kiedy brałem udział w zawodach, zjadałem znacznie ponad 4500 kalorii dziennie. Białka jest bardzo dużo, ale trzymam się tego samego rodzaju pożywienia, tylko w mniejszych ilościach. Normalnie miałbym około 280 g białka dziennie i garść węglowodanów w każdym posiłku, [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] pracy) hydrolizat białka serwatkowego zwiększył ilość jąder komórkowych z 4% do 10% już po 48 h same węglowodany dały efekt zwiększenia ilości jąder komórkowych, ale dużo wolniej. Ilość jąder komórkowych wzrosła z 5% do 9% po 168 h od zakończenia treningu siła spadła, bolesność mięśni wzrosła, odnotowano wzrost kinazy kreatynowej [...]
[...] jest zwiększenie masy mięśniowej. W takim przypadku, można jeszcze wolniej zwiększać, z tygodnia na tydzień, zakres kaloryczny. Gdy przekroczony zostanie akceptowalny poziom tkanki tłuszczowej, należy ponownie rozpocząć proces redukcyjny i nie czekać, aż będzie znowu jej zbyt dużo do zrzucenia, stosując wymówkę: "robię masę, mogę się zalać"...
[...] Stres to nie tylko nerwy związane z pracą albo innymi problemami życiowymi. Kortyzol może się wydzielać także pod wpływem nieodpowiedniej diety (np. długie głodówki albo dużo żywności przetworzonej), zbyt intensywnych treningów, albo niedoborów snu. Warto zatem zadbać o odpowiednie warunki snu i czasu na tę jakże potrzebną regenerację. [...]
[...] rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? Jakich efektów możemy się spodziewać? Osobom z nadwagą polecam wykonanie dobrej redukcji. W przypadku odchudzania efekty są dużo szybsze do zaobserwowania, a zmiana sylwetki jeszcze mocniej będzie nakręcać nas do dalszej pracy i treningu. O czym należy pamiętać podczas rekompozycji sylwetki? [...]
[...] płaski, ale to za mało… Wygląda na ładowanie „fast foodami”, ponieważ jama brzuszna jest pełna, obwód tułowia na całej długości prawie taki sam, bardzo dużo zmieniłby tu zassany, pusty, wklęsły brzuch, inaczej mówiąc mniejszy obwód pasa. Natomiast pozostałe partie prezentują się bardzo dobrze, obręcz barkowa mocna z [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
[...] białego ryżu 20 gramów oliwy z oliwek z przyprawami Suma: Kalorie: 3559 Węglowodany: 369 g Tłuszcz: 121 g Białko: 240 g Bumstead powiedział, że nie planuje dołożyć zbyt dużo masy mięśniowej i czuje się świetnie na obecnej diecie. Badania krwi, które ostatnio wykonał wyszły bardzo dobrze, więc kontynuuje swój plan. Talentów w kulturystyce z [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] tego nie robię, ćwiczę cardio. Jem czysto, ale nie narzucam sobie kaloryczności. To oznacza, że nigdy nie bywam głodny. Jem tyle, ile chcę, żywności z dobrych źródeł: dużo ryb, kurczaka i nabiału, dużo owoców i warzyw, ryżu, batatów i płatków owsianych. Kiedy się spieszę i nie mogę zjeść normalnego posiłku, piję koktajle składające się z [...]
[...] w tym cukrzycy, czy też niektórych chorób neurodegeneracyjnych. Jak wspomniałem, musimy pamiętać o tym, że problemy będą następowały wtedy, gdy w organizmie będzie zbyt dużo wolnych rodników tak, że nie będzie on w stanie skutecznie radzić sobie z nimi. A jak organizm radzi sobie z wolnymi rodnikami…? Znów jedynie hasłowo - m.in. [...]